Stappenplannen
February 25, 2024

De onmisbare vragen voordat jij je interieur aanpakt

Deze blog heb ik geschreven voor iedereen die goed voorbereid aan slag wil gaan met zijn of haar interieur

De onmisbare vragen voordat jij je interieur aanpakt

Deze blog heb ik geschreven voor iedereen die goed voorbereid aan slag wil gaan met zijn of haar interieur. Mensen die verlangen naar een harmonieus geheel waar je je optimaal in voelt. In deze blog geef ik je de informatie om jezelf de juiste vragen te stellen, zodat jij goed voorbereid aan de slag gaat.


Sinds er social media bestaat, is het voor veel mensen belangrijk om hun interieur ‘Instagrammable’ te maken. Er wordt vaak gekeken naar andermans huizen en wat de trend is. Natuurlijk is niet iedereen hier gevoelig voor maar ik zie het toch heel vaak gebeuren: kiezen voor die ene kleur of bank die bij de buurvrouw of vriendin zo mooi staat. Dan weet je zeker dat het een goede keuze is. Dit kan zo zijn. Maar de vraag is dan: in welke mate is het jouw eigen interieur? Het interieur dat past bij jouw levensstijl. Passen die keuzes echt bij hoe jij je wilt voelen in huis?


Wat ik vaak hoor in het kennismakingsgesprek bij klanten, is dat ze het eigenlijk ook niet zo goed weten. Wat vinden ze nou echt mooi en welk gevoel willen ze krijgen als ze thuis komen? Als je je eigen behoeften en wensen begrijpt, zowel fysiek (leefstijl) als het effect van je interieur (psychologisch), kun je veel beter een harmonieus thuis creëren die niet alleen mooi is, maar ook goed aanvoelt. En jouw behoeftes kan alleen jij vertellen. Jij voelt aan hoe een bepaalde omgeving op je inwerkt en welke details voor jou een warme reactie oproepen (bijvoorbeeld vanuit een herinnering uit het verleden). Deze informatie is waardevol om je interieur zo in te richten dat het echt als thuis aanvoelt.
Voordat ik je de acht vragen ga stellen om echt achter jouw eigen wensen te komen, vertel ik eerst kort wat over het effect van kleuren.


De kleuren van je interieur hebben effect op je gemoedstoestand en zelfs op je lichaam. Het meest bekende effect is dat we onbewust een versnelde hartslag krijgen van de kleur rood. Maar zo word je van geel juist energieker en voelen we ons kalmer door de kleur blauw. De aardetinten zoals beige, bruin en terracotta laten ons juist op ons gemak voelen door de herinnering naar gronding.

In het kiezen van de juiste kleuren, is het dus allereerst goed om jezelf af te vragen hoe je je in een ruimte wil voelen. Wil je je juist energiek en sociaal voelen omdat je graag veel mensen uitnodigt? Of moet de ruimte juist liever wat rustig ogen waar jij goed kan ontspannen? Ben je gevoelig voor felle kleuren of leef je er juist door op? Een comfortabel interieur naar jouw smaak, begint dus bij het beantwoorden van de juiste vragen. Hieronder lees je 8 belangrijke vragen om te starten met een goed interieurontwerp.


Stel jezelf de volgende vragen:

1. Ben je introvert of extravert? Wil je regelmatig mensen bij je thuis uitnodigen of trek je je liever alleen terug? Op basis van jouw antwoorden weet je al of je juist voor een grote bank of tafel moet gaan of dat een kleinere goed genoeg is. Of je juist voor oppeppende, felle kleuren mag kiezen of juist voor de rustige, kalme uitstraling.

2. Wat zijn je hobby’s en doe je het liefste in huis? Als je graag een boek leest voor een knisperende haard, zorg ervoor dat hier een ruime plek voor is. Denk ook aan ruimte voor de piano, gitaar, koffiehoekje of spelletjeskast.

3. Welke plek in huis vind je het fijnste? Zorg ervoor dat je hier gebruik van maakt.

4. Is de ruimte die je wilt gaan inrichten, groot of klein, laag of hoog? Door goed te kijken welke muren je in huis een kleur geeft, kan je de ruimte optisch vergroten of verkleinen.

5. Bedenk wat je een fijne plek vind om te zijn. Denk hierbij aan terug en beschrijf de elementen die je ziet. Noteer de kleuren, materialen, dingen die je opvallen etc.

6. Wat zijn de bestaande elementen in huis? Welke kenmerken zijn er om rekening mee te houden? Denk aan bijvoorbeeld een schouw of een kookeiland, een mooi glas in lood raam of houten vloer die erin blijft. Vergeet ook niet de meubels die je al hebt en je graag mee wilt nemen.

7. Wat is het budget voor de interieurverandering?

8. Wat kun je zelf doen en waar ga je hulp bij vragen? Zo kan je op tijd afspraken maken met je hulptroepen.


Schrijf je antwoorden op en denk erover na. Bespreek deze vragen ook met je (toekomstige) huisgenoten. Zo kunnen jullie elkaar helpen door ideeën en gedachten uit te wisselen.