Het effect van kleur: Hoe de kleur op jouw muur jou beïnvloedt!

Het effect van de kleuren op jouw gevoel.

Het effect van kleur: Hoe de kleur op jouw muur jou beïnvloedt!

In de reeks blogs die ik heb geschreven om de beste kleuren te vinden voor jouw interieur, kan deze echt niet missen. Het effect van de kleuren op jouw gevoel. Het blijkt dat processen in je lichaam onbewust reageren op kleuren en dat zelfs je lichaamstemperatuur en je hormonen door kleur worden beïnvloed. Interieurarchitecten van kantoren besteden hier steeds meer aandacht aan. Een kantoor met blauwe muren zorgt namelijk voor stimulatie van je creativiteit en rood helpt bij accuraat en feitelijk werk. Dit is een onderwerp dat ik zelf heel fascinerend vind en daarom heb ik onderzoek gedaan naar effect van kleuren aan de kunstacademie ArtEz. Ik leerde welke kleuren in je interieur je helpen om bepaalde gevoelens op te wekken.

In je huis heb je meerdere ruimtes met verschillende functies. Je hebt iets anders te doen in verschillende ruimtes dus je wil je ook anders voelen. In de slaapkamer is een kleur die je activeert niet altijd handig en in de woonkamer wil je liever een kleur die zorgt voor ontspanning en misschien sociaal gedrag. Om je te helpen om de juiste kleur te kiezen in je huis, vertel ik hieronder per kleur welk effect dit op je heeft.

Groen: Groen is een kleur die verbondenheid met de natuur symboliseert en wordt vaak gebruikt om een gevoel van rust en balans te creëren. Het is een populaire kleur voor de woonkamer en eetkamer vanwege de manier waarop het de geest kan kalmeren en een gevoel van welzijn kan geven.

Rood: Rood is een kleur die energie, emotie en passie symboliseert. Het is een kleur die vaak wordt gebruikt om een ruimte visueel aantrekkelijker te maken en het verhoogt je hartslag. Daardoor word je alerter en actiever. Rood kan echter ook overweldigend zijn en kan leiden tot een gevoel van agitatie of zelfs woede, dus het is belangrijk om het met mate te gebruiken. Rood in de slaapkamer zorgt voor meer passie dus dit kan je relatie met je eventuele bedpartner versterken. Daarentegen stimuleert het niet je slaap, dus voor slechte slapers is rood in de slaapkamer geen goed idee.

Blauw: Blauw is een kleur die rust, stabiliteit en vertrouwen symboliseert. Het is een populaire kleur voor slaapkamers en badkamers vanwege het kalmerende effect dat het kan hebben op de geest. Blauw kan echter ook een somber of neerslachtig gevoel geven als het teveel wordt gebruikt.

Geel: Geel is een kleur die vrolijkheid en optimisme symboliseert. Het is een goede keuze voor kamers waar je je wilt concentreren, zoals een werkkamer of een studiekamer, omdat het de geest kan activeren en het concentratievermogen kan verhogen. Echter, te veel geel kan overweldigend zijn en een gevoel van onrust veroorzaken. Combineer het met beige of groen. Deze kleuren brengen je juist terug naar de rust en kalmte.

Paars: Paars is een kleur die luxe en geheimzinnigheid symboliseert. Het kan een gevoel van verfijning en exclusiviteit geven. Paars is een goede keuze voor de slaapkamer of een formele woonkamer vanwege de manier waarop het een gevoel van rust kan geven. Paars en violet is de kleur van hogere sferen.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat de effecten van kleuren afhankelijk zijn van de persoonlijke voorkeur. Er zit enige nuance tussen de kleurtinten maar voel vooral voor jezelf welke kleurtint voor jou het meest aanspreekt. Wat hierin niet moet worden vergeten is dat kleuren worden versterkt of afgezwakt door de omgeving. Door het effect van kleuren te optimaliseren, moet er nagedacht worden over het licht wat erop schijnt en andere kleuren die in de omgeving wordt toegepast. Wil je hierbij hulp? Als lichtadviseur maak ik een doordacht lichtplan zodat jouw kleuren zo goed mogelijk uit komen in de ruimte. Een verlichtingsplan biedt ik aan in een compleet interieuradvies.

Wil je meer leren over hoe jij je kleuren kiest voor je nieuwe interieur? In deze blog heb ik een stappenplan waarmee jij jouw kleurenpalet kan samenstellen en lees hier welke kleuren bij jouw woonstijl passen.